Prima pagina
IstoricComunicateEchipaActivităţiProiectePublicațiiBaze de dateDistribuţie de probeTehnologii de culturăEvenimenteInformaţii publice


Abordare de cercetare participativă pentru caracterizarea resurselor genetice aparținând leguminoaselor alimentare

Increase

www.pulsesincrease.eu

INCREASE
Colecții Inteligente de Resurse Genetice de Leguminoase Alimentare pentru Sistemele Europene de Produse Agroalimentare

Înregistrările sunt acum deschise tuturor cetățenilor interesați pentru sezonul de creștere 2024 al experimentului INCREASE „Știință prin Participarea Cetățenilor” prin intermediul aplicației dedicate „INCREASE CSA”.

CSE

În ultimii trei ani, proiectul INCREASE a suscitat un interes incredibil în sprijinirea activă a cercetării sale. Proiectul își propune să promoveze agrobiodiversitatea invitând cetățenii europeni să conserve și să caracterizeze activ diverse varietăți de fasole.

Până în prezent, peste 13.000 de cetățeni dedicați din întreaga Europă au participat la experimentul INCREASE „Știință prin Participarea Cetățenilor”. Participanții au cultivat multe varietăți diferite de fasole în ultimele trei sezoane de creștere, au adunat informații științifice valoroase despre fasolea lor și au creat o comunitate minunată care dorește să vadă și să creeze un mediu în care toți oamenii să poată prospera, acum și în viitor.

Experimentul „Știință prin Participarea Cetățenilor” invită pe oricine dorește să contribuie la știință și deține un smartphone și un teren, grădină, terasă sau balcon, precum și entuziasmul necesar pentru a cultiva șase varietăți diferite de fasole comună (Phaseolus vulgaris) în timpul sezonului de creștere din anul viitor.

Ca parte a Experimentului „Știință prin Participarea Cetățenilor”, fiecare participant nou va primi semințe de diverse varietăți vechi de fasole pe care să le cultive și să le îngrijească, documentându-le dezvoltarea prin încărcarea de fotografii și evaluarea caracteristicilor în aplicația INCREASE, numită „INCREASE CSA". Aceasta permite echipei INCREASE să evalueze caracteristicile diverselor varietăți și, în cele din urmă, să îmbunătățească agrobiodiversitatea în Europa.

Aplicația „INCREASE CSA" poate fi descărcată gratuit de pe toate platformele digitale și este disponibilă în diferite limbi. Cetățenii se pot înregistra exclusiv prin intermediul aplicației și o pot folosi pentru a documenta toate observațiile pe parcursul perioadei de creștere.

Experimentul „Știință prin Participarea Cetățenilor” este încorporat în proiectul european INCREASE, care implică 26 de parteneri internaționali și are ca scop valorificarea agrobiodiversității și promovarea consumului și cultivării leguminoaselor alimentare în Europa. Experimentul este ghidat de principiile Comisiei Europene „știință deschisă, inovare deschisă și deschidere către lume", iar INCREASE profită de tehnologiile digitale pentru a face știința și inovarea mai colaborative și globale.


Mai multe informații despre proiect și experiment pot fi accesate pe site-ul INCREASE și prin intermediul videoclipurilor explicative. Actualizări și știri suplimentare sunt disponibile prin intermediul canalelor de social media INCREASE:

Colectăm, studiem și conservăm diversitate genetică vegetală pentru utilizarea prezentă și viitoare.