Prima pagina
IstoricComunicateEchipaActivităţiProiectePublicațiiBaze de dateDistribuţie de probeTehnologii de culturăEvenimenteInformaţii publice


Abordare de cercetare participativă pentru caracterizarea resurselor genetice aparținând leguminoaselor alimentare

Increase

www.pulsesincrease.eu

INCREASE
Colecții Inteligente de Resurse Genetice de Leguminoase Alimentare pentru Sistemele Europene de Produse Agroalimentare

INCREASE intră în a doua rundă a experimentului „Știința prin Participarea Cetățenilor”, chemând toți cetățenii să participe la cultivarea diferitelor varietăți de fasole comună.

Cetățenii interesați se pot înscrie pentru următoarea rundă a Experimentului „Știința prin Participarea Cetățenilor” INCREASE prin intermediul aplicației dedicate „INCREASE CSA”.

După interesul arătat în prima rundă a experimentului, din 2021, cu participarea a 3450 de cetățeni din toată Europa, sezonul 2022 de cultivare a fasolei promite să fie un alt succes pentru agrobiodiversitate. Experimentul „Știința prin Participarea Cetățenilor” (CSE) este deschis oricărei persoane care dorește să susțină știința cu scopul de a crea un impact asupra mediului și de a prezerva planeta, așa cum o știm, pentru generațiile prezente și viitoare. Oricine are un smartphone și un câmp, grădină, terasă sau balcon și entuziasmul necesar pentru a cultiva diferite varietăți de fasole este invitat să se alăture.

Ca parte a Experimentului „Știința prin Participarea Cetățenilor”, fiecare participant va primi semințe ale diverselor varietăți vechi de fasole comună, pe care va trebui să le cultive, să le îngrijească și să le documenteaze dezvoltarea, prin încărcarea fotografiilor și punctarea trăsăturilor în aplicația „INCREASE CSA”. Acest lucru permite echipei INCREASE să evalueze caracteristicile acestor varietăți vechi și, în cele din urmă, să extindă agrobiodiversitatea în Europa.

CSE este încorporat în proiectul european de cercetare INCREASE, care implică 28 de parteneri internaționali, cu obiectivul important de a valorifica agrobiodiversitatea și de a promova consumul și cultivarea de leguminoase alimentare în Europa. Experimentul este ghidat de principiile Comisiei Europene „știință deschisă, inovare deschisă și deschidere către lume”, iar INCREASE profită de tehnologiile digitale pentru a face știința și inovarea mai colaborative și globale.

Aplicația „INCREASE CSA” poate fi descărcată gratuit de pe toate platformele digitale și este disponibilă în diferite limbi. Cetățenii își pot înregistra participarea, exclusiv, prin intermediul aplicației și o pot folosi pentru a documenta toate observațiile din perioada de creștere.

Mai multe informații despre proiect și experiment pot fi accesate pe site-ul INCREASE și prin videoclipurile explicative ale CSE. Alte actualizări și știri sunt disponibile prin intermediul canalelor de socializare INCREASE:

Colectăm, studiem și conservăm diversitate genetică vegetală pentru utilizarea prezentă și viitoare.