Prima pagina
IstoricComunicateEchipaActivităţiProiectePublicațiiBaze de dateDistribuţie de probeTehnologii de culturăEvenimenteInformaţii publice

Evenimente

Vizita unei delegații a Ambasadei Chinei

Banca de Gene Suceava a marcat Ziua Internațională a Diversității Biologice primind vizita unei delegații de la Ambasada Republicii Populare Chineze în România, reprezentată de domnii MA YUNFEI, secretar pentru cooperare științifică și tehnologică și LI ZHENGBO, secretar în probleme de educație.

În alocuțiunea de bun venit, directorul Băncii de Gene, dr. Silvia Străjeru, a menționat deviza „BE PART of the PLAN” („PARTICIPĂ la PLAN”), sub care, în 2024, s-a celebrat multitudinea formelor de manifestare a vieții pe Terra, făcându-se referire la Planul Global de Biodiversitate, lansat în 2023, la un an după a 15-a Conferință a Părților (COP15) la Convenția de Diversitate Biologică (CBD), desfășurată la Montreal, Canada. În esență, PLANUL are o viziune ambițioasă, aceea de stopare și inversare a procesului de pierdere a biodiversității, până în 2050. Împreună cu oaspeții am făcut o reverență în fața naturii, fiind cea care ne oferă soluții în încercarea noastră de adaptare la schimbările climatice și am elogiat pe cei care au contribuit și contribuie și astăzi la îmbogățirea diversității genetice, sutele de generații de lucrători ai pământului, care, cu peste 10.000 de ani în urmă, au început procesul de domesticire a plantelor, iar prin selecții repetate au reușit să modeleze, în acord cu propriile necesități, mii de varietăți locale, de la toate speciile cultivate. O altă categorie omagiată a fost cea a amelioratorilor, care, cu știință, dedicație și muncă asiduă, au creat genotipuri superioare productiv, ambele grupuri având un rol important în împlinirea dezideratului de securitate alimentară și nutrițională.

Agenda vizitei a inclus prezentarea tuturor laboratoarelor, cu activitățile lor specifice, precedată de o introducere în problematica aferentă Sistemului Național de Conservare a Resurselor Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură.

Ilustrăm evenimentul care a avut loc, în data de 24 mai, la sediul Băncii de Gene Suceava, prin câteva imagini surprinse pe tot parcursul vizitei, detalii privind tematica abordată și partenerii de discuție putând fi găsite în agenda aferentă.

Consemnat,

   dr. biol. Silvia Străjeru

eventsevents
eventsevents
eventsevents
eventsevents
eventsevents
eventsevents
eventsevents
eventsevents
eventsevents
eventsevents
events

Colectăm, studiem și conservăm diversitate genetică vegetală pentru utilizarea prezentă și viitoare.