Prima pagina
IstoricComunicateEchipaActivităţiProiectePublicațiiBaze de dateDistribuţie de probeTehnologii de culturăEvenimenteInformaţii publice

Viabilitate
Testarea și monitorizarea viabilității semințelor

O țintă cheie în gestionarea colecțiilor de semințe conservate ex situ în Băncile de Gene este menținerea semințelor în viață. Semințele trebuie păstrate în condiții, în care rămân viabile, cât mai mult timp posibil și trebuie regenerate, înainte de a-și pierde capacitatea de a germina. Prin urmare, viabilitatea semințelor trebuie monitorizată pentru a ghida regenerarea în timp util.

Monitorizarea viabilității semințelor, de obicei printr-un test de germinație, este un aspect de bază al managementului băncilor de gene. Un procent de viabilitate scăzut declanșează regenerarea unui genotip, pentru a asigura atât diversitatea genetică a colecțiilor, cât și disponibilitatea eșantioanelor de semințe pentru distribuție, cercetări și ameliorare.

La începutul depozitării, viabilitatea semințelor scade mai lent, dar după o perioadă mai lungă de depozitare ritmul de scădere este mult mai rapid. Semințele cu o viabilitate inițială ridicată vor îndeplini standardele de germinație o perioadă de timp mai lungă. Monitorizarea calității materialului păstrat, semnalarea momentului de declin, previn o deteriorare excesivă și pierderi de material genetic.

viabilitate
viabilitate
Foto 1. Test de germinație prin metoda TP la probe de Solanum lycopersicum L.
Foto 2. Test de germinație prin metoda TP la probe de Trifolium pratense L.
viabilitate
viabilitate
Foto 3-4. Test de germinație prin metoda BP la probe de Zea mays L.
viabilitate
viabilitate
Foto 5-6. Camera climatică de creștere a plantelor cu programarea umidității, temperaturii și luminii

Colectăm, studiem și conservăm diversitate genetică vegetală pentru utilizarea prezentă și viitoare.