Prima pagina
IstoricEchipaActivităţiProiect ADER 3.1.4.ProiecteBaze de dateDistribuţie de probeTehnologii de culturăInformaţii publice

Activitatea de conservare
Conservarea in vitro

Cartoful (Solanum tuberosum L.) este una dintre culturile care se menţine şi se multiplică pe cale vegetativă şi pentru care au fost elaborate proceduri de micropropagare prin culturi de meristeme.

Pentru conservarea in vitro este folosită creşterea lentă. Scopul este cel de limitare a ritmului de creştere a plantelor dezvoltate din minibutaşi, ceea ce determină o prelungire a duratei dintre două subculturi, concomitent cu o îmbunătăţire a ratei de supravieţuire a materialului biologic.

Au fost testate mai multe medii de creştere lentă în combinaţie cu scăderea temperaturilor în camera de conservare.

in vitro
Foto 1. Aspect din camera de conservare a varietăţilor de cartof din colecţie
in vitro
in vitro
Foto 2. Detaliu privind evoluţia minibutaşilor, în funcţie de mediul de cultură şi de genotip
Foto 3. Detaliu privind evoluţia minibutaşilor, în funcţie de mediul de cultură şi de genotip

În colecţia de Solanum tuberosum, regenerată prin culturi de meristeme in vitro, există 82 de genotipuri locale de cartof, având originea în România.

Ca urmare a unor proiecte bilaterale internaţionale în colecţie au fost adăugate 2 varietăţi de Solanum tuberosum ssp andigena, primite din Ungaria şi 3 soiuri de cartof aduse din China.

În acest moment condiţiile de conservare a plantelor de cartof, timp de 24 – 36 de luni, pot fi sintetizate astfel:

  • mediu MS 1/2;
  • concentraţii scăzute ale regulatorilor de creştere;
  • 3-5% manitol, sau sorbitol, sau 30 – 35 mg/l daminozidă;
  • 2% zaharoză;
  • fotoperioadă 10 h/ 24 h;
  • intensitate luminoasă 1000 lx;
  • temperatură 7-10°C
  • 20 inoculi pe variantă;
  • 60 de inoculi pe genotip.

in vitro
Foto 4. Aspecte ale dezvoltării in vitro, a genotipului de cartof SVGB-16115 (Gura Văii – Judeţul Braşov), timp de 38 de luni, în condiţii de creştere lentă

Microtuberculii regeneraţi în cursul fazei de micropropagare sunt de asemenea conservaţi la temperaturi scăzute, dar pozitive.

Condiţiile de stocare a microtuberculilor (10-12 luni) sunt:

  • 4-6°C;
  • 24 h intuneric;

in vitro
Foto 5. Variabilitate fenotipică a microtuberculilor obţinuţi în faza de micropropagare a genotipurilor de cartof din colecţia in vitro

Colectăm, studiem și conservăm diversitate genetică vegetală pentru utilizarea prezentă și viitoare.